WP Ważny temat Partner wydania
WP Ważny temat Partner wydania Vivomixx

Dysbioza jelitowa – dolegliwości, których nie należy lekceważyć

Partner wydania Vivomixx
Często boli cię brzuch, masz zgagę, kłopoty z oddawaniem stolca lub biegunkę? A może odczuwasz ciągłe zmęczenie? Jeśli tak, nie lekceważ tych dolegliwości, bo mogą one świadczyć, że cierpisz z powodu dysbiozy, która może doprowadzić do poważnych schorzeń jelit.

Dysbioza jelitowa to zaburzenie równowagi mikroflory jelitowej. W efekcie dysbiozy dochodzi do zmniejszenia liczby bakterii zasiedlających przewód pokarmowy, zubożenia ich różnorodności, a także do obniżenia ich funkcji. Dysbiozę często nazywa się "matką chorób", ponieważ – jak dowodzą liczne badania naukowe – wiele chorób rozpoczyna się właśnie w jelitach.

Przyczyny dysbiozy

Dysbiozę mogą wywoływać różne czynniki. Należy do nich m.in. nieprawidłowa dieta, uboga w błonnik. Spożywanie niezdrowej żywności (jedzenie przetworzonych pokarmów, konserwantów, produktów zakwaszających oraz dużych ilości czerwonego mięsa) sprzyja dysbiozie. W produktach pełnych sztucznych barwników znajdują się toksyny i metale ciężkie, które niszczą śluzówkę jelit. Dobrej kondycji jelit nie sprzyja nadmiar alkoholu oraz przyjmowanie leków, przede wszystkim takich jak antybiotyki, inhibitory pompy protonowej, niesteroidowe leki przeciwzapalne. Najgroźniejsze są antybiotyki, które niszczą nie tylko patogeny chorobotwórcze, ale także większość pożądanych w organizmie bakterii. Brak ruchu, przewlekły stres i zanieczyszczenie środowiska to kolejne przyczyny dysbiozy. Warto wiedzieć, że dysbioza może pojawić się w ciąży i u osób poważnie chorych. W obu przypadkach niezwykle ważne jest prawidłowe odżywianie i stosowanie pełnowartościowych, wieloszczepowych probiotyków, jak Vivomixx.

Jakie objawy?

Dysbioza jelitowa najczęściej manifestuje się dokuczliwymi objawami ze strony przewodu pokarmowego, do których zalicza się bóle brzucha i wzdęcia, biegunki i zaparcia, zmiany konsystencji stolca (luźny, wodnisty lub ze śluzem, krwią, ropą), nudności, wymioty, utratę wagi i apetytu, zahamowanie wzrostu u dzieci i zgagę.

Poważne zagrożenie

Objawów dysbiozy nie należy lekceważyć, gdyż nieleczona prowadzi do rozwoju poważnych schorzeń. Wśród chorób, które wynikają z dysbiozy i mogą być zagrożeniem dla życia, wymienia się:

- infekcje i choroby układu pokarmowego: nieswoiste zapalenia jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, chorobę Leśniowskiego-Crohna), zespół jelita drażliwego, grzybice,

- przewlekłe schorzenia wątroby, nerek, skóry oraz układu oddechowego,

- zaburzenia układu immunologicznego (celiakia, nietolerancje pokarmowe, reumatoidalne zapalenie stawów, nawracające infekcje).

Warto dodać, że dysbiozę stwierdza się także u cierpiących na zaburzenia psychiczne – depresję, schizofrenię czy zaburzenia neurorozwojowe, takie jak autyzm. Zmagają się z nią także osoby z cukrzycą typu 2, otyłe, chorujące na nadciśnienie tętnicze czy choroby układu sercowo-naczyniowego. Dysbioza jelitowa może być także przyczyną obniżonej odporności, która objawia się występowaniem częstych infekcji górnych dróg oddechowych czy układu moczowo-płciowego.

Konieczne badania

Podstawowe badanie dotyczące mikrobioty jelitowej polega na wykonaniu posiewów mikrobiologicznych oraz na przeprowadzeniu analizy genetycznej bakterii występujących w stolcu. U dzieci może to być badanie oznaczające poziom sIgA, czyli wydzielniczej immunoglobuliny A, pozwalającej na stwierdzenie odporności śluzówkowej. Norma dla tego markera wynosi 510–2040 mikrogramów na gram.

Leczenie dysbiozy

Leczenie dysbiozy musi uwzględniać stan zdrowia pacjenta i choroby, na które cierpi. Zazwyczaj składa się z indywidualnie opracowanej diety i odpowiednio dobranej pre- i probiotykoterapii, która dostarczy szczepy bakterii brakujących w mikrobiocie. Najkorzystniej jest przyjmować probiotyki przebadane kliniczne i o udowodnionej skuteczności. Jednym z zalecanych probiotyków jest De Simone Formulation (DSF), czyli Vivomixx. Jest to kompozycja probiotyczna o dużej sile działania, zawierająca żywe liofilizowane kultury 8 szczepów bakteryjnych: Streptococcus thermophilus DSM24731®, Bifidobacterium longum DSM24736®, Bifidobacterium breve DSM24732®, Bifidobacterium infantis DSM24737®, Lactobacillus acidophilus DSM24735®, Lactobacillus plantarum DSM24730®, Lactobacillus paracasei DSM24733®, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus DSM24734. Jego twórcą jest Claudio De Simone, emerytowany profesor Kliniki Chorób Zakaźnych Uniwersytetu L’Aquila we Włoszech, specjalista gastroenterolog, alergolog i immunolog kliniczny. Mechanizm działania DSF obejmuje odbudowę i przywracanie funkcji bariery jelitowej poprzez poprawę szczelności nabłonka jelitowego, zwiększanie ilości międzykomórkowych wiązań białkowych i wzmacnianie ich struktury, pogrubienie warstwy śluzu jelitowego oraz poprawę jego gęstości. Vivomixx wykazuje działanie immunomodulacyjne, utrzymując homeostazę GALT (gut associated lymphoid tissue) – tkanki limfatycznej przewodu pokarmowego, która jest głównym generatorem odporności organizmu. Vivomixx stymuluje także właściwą odpowiedź immunologiczną organizmu na kontakt z patogenami. Zapewnia również prawidłową sygnalizację na osi mózg–jelita, ponieważ korzystnie wpływa na mechanizmy neuronalne, neuroendokrynne i neuroimmunologiczne. Dieta stosowana przy dysbiozie powinna zawierać jak najmniej wysokoprzetworzonych produktów, cukru i tłuszczu. Spożywać należy odpowiednią ilość warzyw (chociaż w przypadku biegunek i wzdęć trzeba ograniczyć te działające wzdymająco, jak groch, fasola, kalafior, świeże ogórki czy kapusta). Można też wspomagać organizm naturalnymi produktami probiotycznymi, do których zaliczają się fermentowane produkty mleczne (kefir, jogurt, maślanka) oraz kiszonki.

Partnerem treści jest VIVOMIXX®